Transforming Tate

Tate Britain underwent major transformation in 2013. In May, it opened a refurbished set of galleries housing the critically acclaimed chronological rehang of its British art collection from the last 500 years.

Six months later, Tate Britain opened its renovated Millbank entrance and Rotunda by architects Caruso St John, complete with a comprehensive new wayfinding system across the entirety of its public spaces.

Less is More

With creative partners John Morgan studio we stripped the wayfinding and interpretive materials down to the essentials, to integrate them more effectively with the architectural and operational requirements of the building.

For the chronological rehang, we devised new captioning and wayfinding to guide the visitor effortlessly through the enfilade of chronological gallery spaces. Hand written threshold dates applied to the floor mark moments in time, supported by a brass-cut schematic map.

For the Millbank opening, we then developed a holistic wayfinding scheme including maps and directional signs to delineate between temporary and permanent collections.

Hand painted wall signs by Phil Surey attribute individual gallery spaces, collections and their benefactors. Individual artworks are credited using angled, silkscreen printed plates coated to match the colours of the gallery walls, in an understated but informative captioning system updatable by Tate staff.

Permanent information features a new bespoke display typeface, with entrances lettering in patinated brass to match new internal architectural elements and provide contrast to the stone façade.